Förebyggande råd

Förebyggande råd vid åksjuka

Vad kan man göra för att förebygga åksjuka innan avfärd?

Eftersom orsaken till åksjuka beror på en tolkningskonflikt i hjärnan bör man se till att ge den så goda möjligheter som möjligt att hantera dessa konflikter. Detta gör man genom följande goda råd: Se till att du är utvilad och utsövd inför resan. Ät en kolhydratrik måltid innan du skall gå på tivoli eller i god tid inför resan. Kolhydrater är hjärnans bränsle. Drick inte alkohol. Det är en myt att sprit i någon form förbättrar dina chanser att undvika åksjuka. Undvik vätskedrivande drycker såsom kaffe och te. Undvik att stressa upp dig inför resan. Oro blir lätt en "självuppfyllande profetia".

Vad kan man göra för att förebygga åksjuka under resan?

Under själva resan är det viktigt att undvika att hamna i situationer där hjärnan upplever tolkningskonflikter. Detta gör man genom följande goda råd: Om det är möjligt, försök att själv styra båten, köra bilen etc. Då förstår hjärnan bättre vad som händer. Sitt långt fram i bussen/bilen och håll ögonen på vägen. Undvik att läsa under färd. Under båtfärd, stanna på däck och fokusera blicken mot horisonten. Tugga tuggummi. Studier visar att tuggandet motverkar uppkomsten av åksjuka. Undvik onödiga huvudrörelser. Försök att sitta still med huvudet. Ät och drick lite då och då, helst en gång i timmen. Detta ger hjärnan energi och håller igång magen. Försök att sova. Balansorganen blir mindre känsliga när vi sover.

Moxalole - vid förstoppning

Köp Calma

Calma köper du snabbt och enkelt online eller på ditt närmaste apotek

Läs mer

Åksjuka - ett mycket vanligt problem

Åksjuka, även kallad rörelsesjuka, har drabbat drygt hälften av oss. När informationen från det vi ser inte överensstämmer med vårt balansorgan skapas en tolkningskonflikt. Läs mer om åksjuka och vad som orsaker den.

Läs mer

Du lämnade Calma

Genom att klicka på "Nästa" för att lämna Mylans partnersida visas den på tredje partens hemsida, som endast ansvarar för innehållet.